onaja

onaja

pátek 5. června 2015

Bramboračka s červenou řepou

Polévky jsou část oběda, kterou si užívám a mnohdy vařím sobě a synovi k obědu jen polévku, protože moje polévky jsou velice husté od zeleniny, že v nich stojí lžíce.
Červenou řepu miluji už mnoho let. Jako kyselou naloženou, na kostky, kuličky nebo řezy. Ochutnala jsem ji i jako carpaccio. Když jsem začala vařit pro syna, objevila jsem dýni a červenou řepu pro teplou kuchyni. Letos jsme pořídili menší odšťavňovač a tak si z řepy (a celeru a jablek) stáčím šťávu. A tak se stalo, že mi zbyly dvě hlízy řepy v lednici, když jsem dostala chuť na bramboračku.

Moje bramboračka vyšla z receptu mojí maminky, i když dnes již obě vaříme jiný recept. Ráda do receptu dávám mnoho brambor a kromě nich i mnoho další zeleniny. Vždy tam musí být mrkev, petržel a celer. Pak určitě česnek a hrášek. Když jsou houby, tak houby. Někdy tam skončí i trocha brokolice a zelené fazolové lusky. Jako třešinku na dortu, tajnou přísadu, pak maminka používá jedno rajské jablíčko, na konci vaření, aby polévka malinko zkysla. To je Vám pak chuť, po které se mohu utlouct.

Jak jsem polévku vařila tentokrát?

Na rozpuštěném másle ve větším hrnci (aby bylo hodně polévky!) jsem osmažila mrkev, petržel a celer. Mrkev jednu větší, petržel jeden kořen a celeru přiměřeně polovinu množství mrkve. Na kostičky, spíše menší, tak 1 cm veliké. Než se zelenina osmažila, přisypala jsem na kostky jednu hlízu červené řepy, kterou jsem předtím omyla a oloupala jako se loupou brambory. V hrnci se mi tedy smažili mrkev, petržel, celer a červená řepa. Když řepa začala světlat do oranžova, přilila jsem vroucí vodu tak, aby zelenina byla spíš celá potopená. Přiklopila pokličkou a dusila ne víc než 10 minut na mírném plameni. Možná by bylo vhodné než se nasype řepa zaprášit zeleninu trochou mouky, aby se vytvořila trochu jíška, ale tentokrát jsem na to zapomněla, tak jsem jíšku udělala na závěr.
Když se zelenina podusila, přilila jsem vroucí asi 1 - 1,5 litru vody a dosypala zbytek zeleniny. Brambory krájím na menší kostky, nemám ráda velké kusy. Česnek většinou nekrájím, házím celé stroužky. Mám ráda jejich povařenou chuť, uvnitř nevyvařenou. Sůl lžičku, nedávala jsem majoránku. Vařila jsem do změknutí brambor. Pak jsem vhodila na čtvrtiny rozkrojené rajčátko a nechala povařit chvíli. Dochutila jsem zeleninovým vývarem. Prostě kostkou. Jíšky jsem udělala jen málo, protože v receptu už bylo jednou máslo - na začátku.

Polévka je celá červená a chutná opravdu sladce.